lørdag den 6. februar 2010

Cop15


Danmark var vært for den 15. Klimakonference under FN’s Klimakonvention, som fandt sted i Bella Centret i København fra den 7. til 19. december 2009
Conference of the Parties (COP) er det øverste organ i klimaforhandlingerne og her hvor alle større beslutninger med betydning for klimakonventionen tages. Alle lande, der har underskrevet Klimakonventionen er repræsenteret.

COP15 i København

COP15 i København i december 2009 var en af disse klimakonferencer, som fik en helt særlig position på den internationale dagsorden. Dette skyldtes blandt andet, at landene bag Klimakonventionen på klimakonferencen på Bali i december 2007 vedtog at forhandlingerne om en fremtidig aftale skulle afsluttes på COP15 i København. Baggrunden for beslutningen var dels det øgede fokus på behovet for hurtig handlen fra FN’s Klimapanels (IPCC) seneste rapport og dels erkendelsen af, at det haster med at få en international aftale på plads, hvis den skal nå at godkendes og ratificeres, så den kan træde i kraft inden Kyoto-protokollens forpligtelser udløber i 2012. På denne baggrund fik klimaforandringerne og klimapolitik en placering på den internationale på den internationale politiske dagsorden, der ikke tidligere var set. Forventningerne til COP15 var således store.

Det var den danske regerings overordnede mål at COP15 konferencen i København skulle resultere i en ambitiøs global aftale, omfattende alle verdens lande og med ambitiøse mål for reduktion af de globale drivhusgasudledninger. Det viste sig dog i løbet af 2009 at afstanden mellem landene fortsat var for store til at opnå enighed om en færdig juridisk bindende aftale på COP15.

Det lykkedes istedet for en repræsentativ gruppe lande, inklusive alle verdens store økonomier, at nå til enighed enighed om Copenhagen Accord – et dokument der i UNFCCC-plenaren blev taget til efterretning. Gruppen bag Copenhagen Accord inkluderer lande, der står for over 80 % af drivhusgasudledningerne og er således et vigtigt skridt på vejen til en global og bindende klimaaftale.

Deltagere fra hele verden

På COP15 deltog statsledere fra 128 lande, ministre fra over 170 lande og et samlet antal embedsmænd, repræsentanter fra NGO’er og erhvervslivet. Til sammenligning var det samlede antal af delegerede, medarbejdere og pressefolk i Bella Center i forbindelse med Det Sociale Topmøde i 1995 og Det Europæiske Råd under det danske EU formandskab i 2002 på henholdsvis ca. 16.000 og 5.800.

Danmark er formand for FN’s Klimakonfernce (COP-formand) frem til første dag på COP16 den 29. november 2010, hvor formandskabet overdrages til Mexico.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar